För att skapa en trygghet för dig som arbetar kan ett fackförbund hjälpa dig med rådgivning när du behöver hjälp eller vill veta mer om dina rättigheter som arbetstagare. Om du inte är ansluten till en facklig organisation idag och vill veta hur du ska välja fackförbund, kan du ta del av våra förslag på denna sida med populära förbund. Du får även svar på flera viktiga frågor du kan behöva ta ställning till i ditt val.
Läs MerTill att börja med behöver du veta skillnad på fackförening och fackförbund. En fackförening organiseras ihop av och för arbetare inom samma yrke eller arbetsplats. De representerar arbetstagare på individnivå för att deras rättigheter och intressen representeras.
Ett fackförbund kan däremot bestå av flera fackföreningar inom samma bransch eller yrke, och är ytterligare ett steg upp i kedjan av fackanslutning i Sverige. De kan bland annat engagera medlemmar inom samma yrkeskår till att samlas för avtalsförhandlingar men även arrangera strejker och annat om fackföreningarna behöver stödet. I sin tur är fackförbunden sedan anslutna till ett av de tre fackorganisationer som finns i Sverige som är LO, TCO eller SACO.
Några av de arbetsuppgifter som fackförbund gör är att;
Vilket fackförbund du ska välja beror på vilket yrke och bransch du har, men du har föreningsrätt som innebär att du alltid får ansluta dig fackligt utan att arbetstagare kan hindra eller påverka dig i ditt val. När du ska välja fackförbund kan det även vara bra att jämföra villkor och förmåner mellan olika organisationer. Nedan har vi listat några förbund för olika yrkeskategorier som har högt antal medlemmar och är populära.
Detta är ett fackförbund för säljare. Det riktar sig främst till dig som arbetar inom försäljning och marknadsföring. Deras spetskompetens är att förstå hur branschen fungerar och bistå med hjälp kring frågor som kan beröra avtal, rådgivning eller coaching inom säljkåren. Fler fördelar med Säljarnas är:
Detta är det enda fackförbund för ledare. Som chef eller ledare har du även rätt till föreningsrätt och att ansluta dig till ett förbund. Dessa specialiserar sig på ledare oavsett bransch, och kan vara extra stöttande för medlemmar som har en ledande position. Här kan du i ditt medlemskap få bland annat:
Jobbar du inom statliga bolag, myndigheter, stiftelser eller högskolor samt universitet kan du ansluta digt till Fackförbundet ST. De är det ledande fackförbundet för statligt arbete och kan bland annat bistå med:
Detta förbund startades av Jusek och Civilekonomerna och riktar sig bland annat till ekonomer, jurister, samhällsvetare och kommunikatörer. De vill stötta människor som är på väg till eller redan har en examen och främsta målgruppen är akademiker. Det spelar ingen roll om du jobbar kommunalt, offentligt eller privat, du kan ansluta dig till Akavia ändå. Som medlem kan du bland annat förvänta dig:
Vill du byta fackförbund räcker det ibland med att bara höra av sig till det fackförbund man är intresserad av att byta till och ansluta ett medlemskap. Därefter kan de kontakta ditt gamla fackförbund och genomföra bytet. I vissa fall måste du kontakta ditt gamla fackförbund med och säga upp ditt medlemskap. Det är alltid bäst att dubbelkolla vad som gäller med ditt nya fackförbund.
Ja, du kan vara så kallad dubbelansluten. I främsta fall bör du vara ansluten till ett fackförbund inom ditt yrke, men i vissa fall går det att vara medlem i två fackförbund. Du behöver enbart betala för ett medlemskap då. Läs mer om vad dubbelanslutning innebär hos tidningen Kollega.
Enligt fackförbund.com finns det 57 fackförbund i Sverige idag.
Det finns inget krav på att du måste byta fackförbund när du byter jobb, men du bör vara medveten om vilka juridiska konsekvenser det kan ge om du byter yrke inom helt skilda områden. Då fackförbund ska representera dig i juridiska ärenden och komma med rådgivning i avtal, kan det försvåra ditt utgångsläge om du inte har en representant som har bra koll på ditt yrke eller bransch. Är det någorlunda inom samma yrkesområde du byter inom behöver du inte byta om du anser att du kan få bra representation oavsett.