Att jobba som psykolog

Är du nyfiken på människors sinne och hur vi människor fungerar i olika sammanhang? Arbetet som psykolog handlar främst om att utreda människor psykiska hälsa och ohälsa.

Läs Mer

Vad gör en psykolog?

Som psykolog jobbar du med människors hälsa och ohälsa. Arbetsuppgifterna innebär att undersöka och diagnostisera människors psykiska sjukdomar och problem, men precis som med de flesta yrken har psykologer flera olika arbetsuppgifter och du kan välja att specialisera dig inom flera olika ämnen. Det finns olika sorters psykologer och beroende på roll skiftar arbetsuppgifterna, vilka du kan läsa mer om nedan. Är du intresserad av att jobba som psykolog och söker lediga psykologjobb kan vi rekommendera sajten Psykologjobb.nu , som har nischat sig mot just psykologjobb och enbart samlar jobb inom denna bransch. Där kan du hitta och söka lediga jobb som psykolog över hela Sverige.

- Kliniska psykologer

Kliniska psykologer specialiserar sig på patienter som har problem med mentala eller emotionella problem.

- Psykoterapeuter

Psykoterapeuter jobbar med att ge patienter psykologiskt stöd och lär även patienter olika tekniker för att förbättra sin vardag.

- Neuropsykologer

Neuropsykologer är oftast forskare. De arbetar inom kognition, beteende och emotionell rehabilitering.

- Sociala psykologer

Specialiserar sig på det mänskliga beteendet i sociala interaktioner.

Vad tjänar en psykolog?

Psykologer har en hög ingångslön på någonstans mellan 35 000 kronor upp till 39 000 kronor. Lönetrappan för en psykolog är också lovande. En legitimerad psykolog med flera års erfarenhet kan ha en lön på 50 0000 kronor i månaden.

Medellönen för psykologer varier precis som för många yrken mellan olika län. I Jönköping ligger medellönen på 34 400 kronor medan den ligger på 31 300 kronor i Södermanland.

Vad krävs för att bli psykolog?

För att bli psykolog krävs en grundutbildning på 5 år. Man ansöker till Psykologprogrammet vid ett universitet. Psykolog är ett legitimationsyrke vilket innebär att du måste ha en svensk legitimation för att utföra yrket.


Vad är skillnaden på en psykolog och terapeut?

Terapeuter och psykologer är båda yrken som arbetar med psykisk hälsa, men det finns skillnader mellan dem. En terapeut har vanligtvis utbildning inom olika former av psykoterapi och kan ha olika typer av licensieringar beroende på deras utbildning. Psykologer å andra sidan har en examen i psykologi och måste ha en licens för att praktisera som en klinisk psykolog. Psykologer har en mer omfattande förståelse för både mentala och beteendemässiga problem och har också mer erfarenhet av diagnos och behandling av psykiska sjukdomar. Terapeuter tenderar att ha mer fokus på behandling av känslomässiga och psykologiska problem. Läs mer om skillnad på psykolog och terapeut på humanova.com.

Hyra psykolog

För vårdinrättningar som behöver tillgång till kvalificerad psykologkompetens, är det ett effektivt alternativ att hyra psykolog via professionell bemanning. Läs vidare om bemanningslösningar på vår sida om rekrytering av psykologer eller ta del av tips och råd på bemanningsföretag här nedan.

Genom Dedicare kan ni få tillgång till legitimerade och erfarna psykologer med lång yrkeserfarenhet för både kortsiktiga och långsiktiga behov. Oavsett om det gäller psykologbemanning vid temporära belastningar eller en mer permanent psykologrekrytering för att stärka vårdteamet, erbjuder Dedicare flexibla lösningar anpassade efter er verksamhet. Detta innebär att ni kan upprätthålla hög vårdkvalitet utan avbrott och möta patienternas behov på ett effektivt och kostnadseffektivt sätt.

Lediga jobb – psykolog

Arbetar du som psykolog och är på jakt efter nästa steg i din karriär? Kanske är det så att du tycker att människors medvetande är spännande och vill börja arbeta som psykolog? Oavsett vad så är psykologtiteln efterfrågad runtom i hela landet. Det spelar ingen roll om du är nyexaminerad eller besitter flera års erfarenhet i branschen - Du kan vara säker på att det finns något för dig ute på arbetsmarknaden. Spana in dessa sidor för att få koll på arbetsmarknaden: