Att jobba inom HR

Om du gillar att arbeta med människor och trivs att ha ansvar i din yrkesroll så kan HR-specialist passa dig. När man arbetar med HR hanterar man alla frågor som berör anställda på ett företag.

Läs Mer

Vad gör man inom HR?

Då det finns olika uppdrag inom HR kan arbetsuppgifterna variera. Vi listar några vanliga arbetsroller med tillhörande arbetsuppgifter:

- HR-assistent

Som nyexaminerad är detta ett vanligt jobb att få. Man hanterar allt pappersarbete som rör de anställda, som exempelvis anställningskontrakt.

- HR-ansvarig

Detta är en roll med många ansvarsområden. Löner, rekryteringar, personalstöd och sjuk- och frånvarofrågor med mera.

- Rekryteringskoordinator

Rekryteringskoordinatorn går ofta igenom ansökningar som kommit till verksamheter, skriver jobbannonser och bokar jobbintervjuer.

- HR-direktör

Ser till att avdelningen håller sin budget, ser över HR-utveckling och sköter implementeringen i verksamheten.

Framtid.se ger en djupare inblick i arbetet som HR-specialist.

Lediga jobb – HR

HR är en spännande bransch med stor variation på arbetsuppgifter. Att jobba med HR innebär ofta ett ansvar för personalfrågor och tjänsten kan då innehålla arbetsuppgifter som inkluderar både rekrytering och administration, men också framtagning av underlag för anställningsavtal eller löneförhandlingar. HR-jobb är ofta utvecklande och passar dig som har både en administrativ och en social ådra. Är du redo för att söka ett jobb inom HR? Då kan du hitta HR-jobb på någon av dessa sidor.

HR - lön

Nu kanske du funderar på vad man tjänar inom HR? En HR-specialist har en medellön på 38 400 kronor. Detta är ett yrke där lönen varierat stort mellan olika regioner. I Blekinge län är medellönen 28 600 kronor medan den ligger på 46 500 kronor på Gotland.

Utbildning – HR

Om man vill arbeta inom HR så krävs en högskoleutbildning. En HR-utbildning på 3 år och på sammanlagt 180 högskolepoäng. Somliga högskolor kräver även att du arbetat 1 – 2 år efter gymnasiet innan du är berättigad att söka till utbildningen.

Vidareutbildning

En kompetensbaserad rekrytering-utbildning fokuserar på att ge HR-ansvariga de verktyg och tekniker som krävs för att effektivt identifiera och attrahera kandidater med de rätta kompetenserna för specifika roller, vilket säkerställer en mer träffsäker och rättvis urvalsprocess.

Hanterar du utmanande konversationer på arbetsplatsen? En utbildning i svåra samtal syftar till att utrusta HR-medarbetare med färdigheter för att navigera genom utmanande dialoger, vare sig det rör sig om prestandaproblem, konflikthantering eller känsliga personliga ärenden, vilket bidrar till att upprätthålla en positiv och stödjande arbetsmiljö. Tillsammans bildar dessa utbildningsområden en omfattande grund för HR-sektorn.